Zestawy obiadowe

Placki białkowe

Staram się tak zarządzać produktami podczas wydarzeń, żeby produkować jak najmniej odpadów. redukcja marnowanej żywności były jednym z moich celów zeszłego roku i cały czas pozostaje wysoko na liście priorytetów.
Oczywiście zawsze coś zostaje i mój jadłospis przez parę dni po wydarzenia buduję w dużym stopniu z tego, co zostanie i na co znajdę pomysł.

Share

Montujemy obiad!

Niedoszacowałem. Przyjechało więcej gości niż się zapowiadało kiedy robiłem zakupy i miałem problem. I tu trochę o takim komponowaniu, właściwie improwizowaniu obiadu. U mnie to było na 5 osób. Część pierwsza
Najlepiej zacząć od przejrzenia szafek, lodówki pod kątem tego co trzeba wykorzystać, bo zbliża się termin przydatności albo jest w jakiś sposób zmęczone życiem.

Share

Covid i po covidzie. Postne przepisy fusion

No i przeszedłem covid. Najprawdopodobniej ktoś z gości na Losar (tybetański nowy rok) przywlókł ze sobą wirusa, pewnie nawet nie wiedząc..
W niedzielę wieczorem tydzień po obchodach Losaru, było najgorzej. Strasznie słaby, zmęczony i obolały. Rano test i covid.
Nie stało się to czego się bałem najbardziej (i cały czas się boję) czyli mam nadal węch i smak. Ale przez całe półtora tygodnia jak coś jadłem albo piłem to neurotycznie zastanawiałem się, czy mi się jakoś smak nie zmienił. No ale przez to jeszcze bardziej skupiałem się na odczuwaniu smaku. Szine (medytacja jednoupuktowienia) na smak.

Share

Jak korzystać z gotowców

Tuż przed wyjazdem do Bremy wysiadł mi laptop. Po powrocie okazał się że nie, nie zajmę się obróbką zdjęć i spisywaniem i redagowaniem kilku tekstów i przepisów, bo muszę się zając laptopem.

Share

Obiadowe inspiracje fasolka szparagowa na parze

Taki dzisiaj zaserwowałem obiad
Fasolka szparagowa gotowana na parze. Pierwszy raz użyłem funkcji gotowani ana parze w multicookerze i już wiem, żeby gotować krócej niż podaje instrukcja. Chociaż i tak gotowałem o 5 minut krócej to były jak dla mnie fasolki za miękkie. Tego typu warzywa najlepiej jest gotować trochę al dente. Taka chrupkość dodaje smaku. Ewolucyjnie mamy tak ukształtowany mózg, że chrupanie uruchamia ośrodek przyjemności w mózgu.

Share

Hacktofu z sosem dyniowym i grilowaną cukinią

Hacktofu z sosem dyniowym i grilowaną cukinią
Potrzebujesz:
makaron
sos dyniowy
hacktofu
cukinię
olej/oliwę
vinaigrette

Makaron
Bardzo dobre są wstążki i gniazda (tagliatelle, fettuccine, papardelle ale nie fidelini, są zbyt cienkie), penne, niezły będzie farfalle. Nie tylko pszenny ale też sojowy czy gryczany. Makaron ugotuj al dente.

Share

Glutenowe kotlety

Jakiś czas temu glutem stał się symbolem i kwintesencją zła w diecie a gezlutenowość zyskała status jednej z głównych dietetycznych religii. I stała się doskonałym sposobem na wyciąganie pieniędzy. Tym bardzo że hasło “nie zawiera glutenu” nie jest wcale jednoznaczne z przestrzeganiem reżimów sanitarno-produkcyjnych. Do niedawna w oznaczaniu takich produktów istniała całkowita dowolność.

Share
Subskrybuj RSS - Zestawy obiadowe