Straszliwe cklickbajtowy tytuł i jak bywa z takimi tytułami, nie mam żadnego dowodu na poparcie mojej tezy. Mam moje doświadczenie z branży Żywności i pracy, której częścią jest decydowanie o zakupach spożywczych i to jak, zawodowo kupując produkty spożywcze, podejmuję decyzje zakupowe.
Jest to bardzo anegdotyczne. I jest to bardziej propozycja do dyskusji, propozycja jednego z wielu działań strukturalnych i systemowych jakie są potrzebne w łańcuchu od pola do stołu niż antidotum na wszelkie, nomen-omen, bolączki społeczne.
Szefowie kuchni to często dość dziwni, specyficzni ludzie. Attila Hildman wegański szef kuchni z Niemiec stwierdził w czasie pandemii, że kanclerz Niemiec Angela Merkel na ołtarzu Muzeum Pergamońskiego w Berlinie składa ofiary z ludzi… Stwierdził też wiele innych rzeczy. Na przykład, że szczepienia na COVID są żydowskim spiskiem przeciwko rasie ludzkiej. Albo że Niemcy przestały istnieć w 1918 roku i od tamtej pory są cały czas okupowane, a Hitler był wielki niemieckim przywódcą. A następnym przywódcą stojącym na czele Niemiec będzie on, nowy Avocadolf.
Problemem naszych czasów jest nadmiar i koszt alternatywny informacji
Jak nieraz pisałem, żyję poza światem, nie tylko dosłownie, w znaczeniu miejsca, gdzie fizycznie mieszkam, ale i mentalnie. I to właściwie od wielu lat. „Ulubioną” przeze mnie od jakiegoś czasu Taylor Swift poznałem z informacji, że jej amerykańscy fani, przy okazji wyjazdu na jej koncert, wydaja poza biletem, średnio 1000 dolarów. I najbardziej mnie interesowało na co. Na przykład. co jadają przy tej okazji.
Ja w tym czasie słuchałem zespołu, którego nazwa w tłumaczeniu znaczy Wściekłe Skurwysyny, i który w ostatnim miesiącu miał 35 słuchaczy na Spotify.
Z racji zawodowych i około/poza zawodowych zainteresowań abonuje różne internetowe magazyny związane z jedzeniem. Czy bardziej profesjonalne jak The Caterer, czy bardziej dla gospodyń domowych jak The Spruce Eats. I w jednym z nich znajduje informację, że Megan Markle coś tam.
I ja mam takie... no znam to nazwisko. Ale nie mam pojęcia, kto to jest.
Podane przez brytyjskie towarzystwo National Trust informacje, że wiosna przyszła o miesiąc za wcześnie są bardziej przerażające niż to sobie wyobrażasz.
Brytyjska organizacja pożytku publicznego, z ponad stuletnią tradycją National Trust, zajmująca się ochroną zarówno zabytków, jak i przyrody poinformowała, że w należących do niej zabytkowych ogrodach w południowej Anglii ,o około miesiąc wcześniej niż zwykle zakwitły m.in. magnolie, azalie, pigwa, brzoskwinie i migdały. A niektóre rododendrony kwitły od listopada przez całą zimę.
Kuchnia, w przeciwieństwie do jadalni czyli salonu, gdzie Jaśniepaństwo rozmawiają na mądre i ważne Jaśniepańskie tematy, nie zajmuje zbyt wiele miejsca w kulturze.
Jedna osoba zmarła, dwie są ciężko zatrute po spożyciu najprawdopodobniej, galaretki z wieprzowiną z targowiska w Nowej Dębie. Ta fakty chyba już wszystkim znane. I warto się zastanowić, dlaczego o tym mówią prawie wszystkie media.
Z dzieciństwa w małym miasteczku na Pomorzu pamiętam np. masowe zatrucie pokarmowe lodami z miejscowej lodziarni. I nie było to w sumie niczym nadzwyczajnym. I to w lokalach działających legalnie, czyli, przynajmniej teoretycznie poddanych kontroli sanitarnej.
Marnowanie żywności to jeden z najważniejszych problemów społecznych przed jakimi uciekamy. Marnujemy 1/3 całej produkowanej na świecie żywności. Marnotrastwo ma miejsce w całym łańcuchu od pola do stołu.
Sieć sklepów Carrefour rozpoczęła w Europie współpracę z Foodsi, aplikacją przez którą klienci mogą zamawiać paczki z produktami z krótkim terminem ważności lub niesprzedaną produkcją restauracyjną za 1/3 początkowej ceny.
Marnowanie żywności stało się tematem. Mówią o tym najwięksi szefowe kuchni, jak Massimo Bottura a liczne restauracje i sieci supermarketów ostentacyjnie wprowadzają różne metody ograniczające marnowanie żywności.