Zatruta pizza Nestle

Francuscy prokuratorzy prowadzą dochodzenie w sprawie śmierci dwojga dzieci.
Jak podała 12 maja Agencja Reutera śledztwo zostało wszczęte w sprawie bakterii E. Coli wykrytych w mrożonej pizzy marki Buitoni należącej do Nestle.

Dochodzenie dotyczy śmierci dwojga dzieci, zatrucia 14 innych i złamaniem zasad bezpieczeństwa żywności. Prokuratura w Paryżu wszczęła śledztwo pod zarzutem nieumyślnych zabójstw, oszustw i narażania na niebezpieczeństwo.

Agencja Zdrowia Publicznego (Sante Publique France) poinformowała, ze doszło do 56 przypadków zatrucia E. coli większość ofiar miała poniżej 17 lat.
Założona w 1827 roku włoska firma Buitoni produkuje makarony, sosy do makaronów i pizze. Została przejęta przez giganta branży spożywczej Nestle w 2017 roku
Pierwsze przypadki E. coli wykryto jeszcze w marcu w  zakładzie  produkcyjnym Buitoni w Caudri, w północnej Francji.
Inspekcje sanitarne przeprowadzone 22 marca i 29 marca przez lokalne władze ujawniły poważne problemy z higieną w fabryce.
W oficjalnym komunikacie po kontroli władze "podkreśliły obniżony poziom kontroli higieny żywności w zakładzie w Caudry, co uzasadniało wydanie nakazu zaprzestania produkcji przemysłowej w zakładzie".
Reuters przytacza wypowiedzi anonimowych byłych pracowników twierdzących, że w zakładzie łamano podstawowe zasady higieny i bezpieczeństwa żywności
Bakterie E. coli wykryto w mrożonych pizzach “Fraich'up”,  „Bella Napoli” i „Four à Pierre”. Pizze te były sprzedawane we Francji, Luksemburgu i Słowenii. We wszystkich krajach zostały wycofane ze sprzedaży.

 

 
 

 

Kategoria:

Share