Współczesny klasyk

Sałatki to dania mające tysiące wersji, w zależności co akurat, i w jakiej ilości mamy. Bardzo istotny jest sos, łączący składniki sałatki. Klasykiem i niepokonanym czempionem jest oczywiście majonez.
Ale od roku staram się unikać majonezu i robię go tylko dla gości. Tu zamiast majonezu użyłem oleju z avocado i musztardy. Oczywiście jeśli ktoś chce dodać majonez to jak najbardziej. Na dniach będę robił majonez dl a gości. Jeśli starczy mi czasu to spiszę recepturę.

SKŁADNIKI:
Fasola Kidney 1 puszka/240 g patrz Uwagi
Seler konserwowy 190 g patrz Warianty
Ananas w puszce 140 g
Tofu wędzone 100 g
Kapary 60 g
Rodzynki suszone 50 g
Musztarda 30 g
Olej z awokado 20 g
Syrop klonowy 15 ml/półtorej łyżki patrz Uwagi

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Jeżeli mamy ananasa w plastrach lub świeżego to kroimy na dość duże kawałki.
Ścieramy na tarce o grubych oczkach wędzone tofu.
Mieszamy z selerem, dodajemy kapary, rodzynki.
Mieszamy w małej miseczce, najlepiej rózgą musztardę z olejem i dodajemy do sałatki. Odstawiamy, po dokładnym szczelnym, przykryciu, do lodówki, żeby się “przegryzła”. Doprawiamy ewentualnie syropem klonowym, solą czy musztardą.

WARIANTY:
Użyłem w tej sałatce to co akurat miałem na składzie i w ilości jakiej miałem czyli słoik selera 190 g puszka ananasa 140 g.
Jeśli masz inne ilości to śmiało. Pamiętaj tylko, że ananas daje słodycz i jeżeli użyjesz go więcej to użyj mniej rodzynek.
Jak najbardziej świeży ananas na prosie. Im bardziej dojrzały, ale jeszcze dość twardy, tym lepiej. Jak mamy przejrzały, taki miękki ananas to doskonale sprawdzi się do ostro-słodkiego sosu meksykańskiego.

UWAGI:
Oczywiście można użyć odpowiedniej ilości suchej fasoli ale wtedy trzeba zacząć dzień wcześniej, żeby fasola się namoczyła przez 8 godzin.
Wodę odlewamy, płuczemy fasolę i gotujemy z dodatkiem sody (soda skraca czas gotowania strączków, tylko trzeba być uwaznym bo przy zagotowaniu, bardzo mocno się pieni) Studzimy. Na 240 g fasoli z puszki to około 80-100 g suchej fasoli.
Syrop klonowy używamy na samym końcu, juz po tym jak sałatka się przegryzie. Chodzi o to, żeby smaki kwaśny, ostry słony i słodki, były możliwe w równowadze w sałatce.

INFORMACJE ŻYWIENIOWE I CENOWE:
Porcja 200 g to 250 kalorii, 9 g białka
Sam byłem zaskoczony, to chyba najdroższe z moich dań, na ilość z przepisu, cztery porcje po około 200 g, koszt to około 21 zł.
Drogie są takie składniki jak ananas czy kapary.
Też cena jest bardzo mocno szacunkowa bo użyłem w przepisie takich ilości jak miałem co np. oznaczało słoik selera czy kaparów, w Polsce są innej wielkości opkowania.

SERWIS:
Z pieczywem, tostem. Na gorącym podpłomyku.

Mam czasami wrażenie, ze polska kuchnia na przestrzeni ostatnich stuleci mocno zubożała. Może po prostu zaniknęła, bardziej wyrafinowana, kuchnia magnacka, gdzie na przykład łączono owoce z daniami słonymi, ostrym. Ffigi czy jabłka w takiej funkcjo w polskiej kuchni były już kilkaset lat temu. Trochę reliktem tego wydają się właśnie sałatki, gdzie dodaje się, zazwyczaj jabłko ale też jest sałatka z selerem i ananasem, współczesny polski klasyk, który tu był inspiracją.

Share