Wegszuka

Z dzieciństwa pamiętam taką ludowa mądrosć dietetyczną: “śniadanie zjedz sam, obiadem podziel sie z rodziną a kolacje oddaj wrogowi”. Wiele ludowych mądrości opiera się na bardzo prostej metodologii czyli empiria i logika, i nawet jeżeli wydaje się nam na pierwszy rzut oka głupie to może być całkiem sensowne. Jak przykładanie chleba zagniecionego z pajęczyna na rany. Pfuj…prawda? A jednak-na pajęczynie osiada grzyb zwany pędzlakiem, po łacinie penicillum, dla którego chleb jest znakomitą pożywka. I który…tak, tak to nie jest przypadkowa zbieżność, produkuje penicylinę
A jak jest z tą ludową mądrością, że najbardziej obfitym posiłkiem jest śniadanie?
Cóż jak w innym ludowym powiedzeniu “jeden rabin powie tek, drugi rabin powie nie”.
Tak czy owak oto moje ulubione śniadanie z czasów gdy jeszcze Polsce, regularnie rano jeździłem na siłownię, obfite w białko i kaloryczne, zainspirowane luźno szakszuką

SKŁADNIKI:
1/2 kostki tofu (100-125 g)
1/2 puszki krojonych pomidorów (lub analogiczna ilość świeżych
1 średnia cebula
1/2 puszki ciemnej fasoli (lub analogiczna ilość ugotowanej)
1/2 łyżeczki czarnej soli
olej do smażenia
opcjonalnie czosnek, świeże chili zależnie od upodobań

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Czosnek siekamy bardzo drobno albo rozgniatamy, chili siekamy drobno
Fasolę z puszki odcedzamy (aquafabę zostawiamy, można z niej zrobić potem np. doskonały majonez)
Tofu rozgniatamy widelcem, tak, żeby uzyskać małe grudki i dodajemy czarnej soli, mieszamy.
Cebule kroimy w drobna kostkę
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę, smażymy aż sie zeszkli i zacznie lekko zółcić.
Dodajemy tofu z czarną solą, smażymy mieszając aż tofu zacznie być lekko brązowe i chrupiące (lekko!).
Dodajemy fasole i ewentualnie czosnek i chili, i smażymy 2-3 minuty.
Dodajemy pomidory i smażymy, aż ilość soku z pomidorów redukuje się mniej więcej o połowę.Danie ma ma być gęste ale nie suche.

wegszuka

WARIANTY:
Jeżeli używasz świeżych pomidorów to najpierw po ich dodaniu, na kilka minut, nakryj patelnię pokrywką i zmniejsz ogień, aby pomidory zmiękły. Potem odkryj i smaż jak wyżej
Opcjonalnie dodajesz chili i czosnek, mają znaczenie nie tylko smakowe. Czosnek to znakomite źródło bakteriobójczych fitoncydów a kapsaicyna z chili to niemal eliksir życia. ma właściwości przeciwnowotworowe i antybakteryjne, poprawia też metabolizm tłuszczy.

UWAGI:
Soli dodajesz do smaku, najpierw mniej, potem możesz jeszcze doprawić, Czarna sól nadaje smaku jajecznego..

SERWIS:
Podajemy z pieczywem, najlepiej razowym. Dobrze tez bedzie pasować miks sałat, roszponka, rukola z niewielkim dodatkiem vinaigrette, dipem z jogurtu

Kwestia jakie powinno być śniadanie nie jest jednoznaczna i zależy od wielu czynników.
Osobiście jestem, po trosze ze względu na charakter pracy, zwolennikiem śniadań obfitych, nawet nie białkowo-tłuszczowych a białkowwo-weglowodano-tłuszczowych. Taka jest specyfika pracy na kuchni, ze przez cały dzień (a to może być nawet 12 godzin) pracujesz ciężko fizycznie i właściwie nie czujesz głodu. Bywa, że nawet do spróbowania jakiejś potrawy muszę się zmuszać. Zmasowany atak na zmysły zapachów i kolorów wyłącza uczucie głodu. Przy takim trybie życia i pracy dobrze jest zjeść obfite i pożywne śniadanie, żeby dostarczyć sobie paliwa na cały dzień.
Dobrze jeżeli węglowodany dostarczone w takim śniadaniu były węglowodanami złożonymi o niskim indeksie glikemicznym, wiec do wegszuki, najlepiej razowe pieczywo.




Podoba Ci się ten przepis? Chciałbyś więcej tego typu materiałów?
Wesprzyj to co robię i ciesz się bonusami dla patronów bloga

Kategoria:

Share