Tofu z ciecierzycy

Tofu z ciecierzycyJako, że kilka osób na facebooku głośno domagało się przepisu oto "tofu birmańskie" (wiem, ze prawidłowa nazwa to obecnie Mjanma ale tofu mjanmańskie" brzmi koszmarnie).
Wersji i przepisów na tę wersję tofu jest sporo. Tutaj ta z której korzystam obecnie choć nie ukrywam, że będę eksperymentował i poszukiwał (za to kocham gotowanie-że jest tu nieskończona możliwość poszukiwań i eksperymentów), bo nie końca jestem zadowolony z efektu.
Tofu jest jak na mój gust zbyt delikatne i myślę o dodaniu do przepisu np. mąki ryżowej. Oczywiście napiszę o efektach moich poszukiwań

Składniki
Maka z ciecierzycy 0,25l
Woda 0,5l
kurkuma
ew. płatki drożdżowe (jeżeli chcemy mieć bardziej serowy smak)
ew. inne przytprawy, według tego co w duszy na na języku gra

Mąkę dokładnie mieszamy (najlepiej rózgą) z połową zimnej wody, z dodatkiem kurkumy i ew. innych przypraw. W tym czasie zagotowujemy resztę wody i wlewamy ciecierkową masę do wrzątku, cały czas mieszając. Gotujemy na średnim-małym ogniu 10 minut, CAŁY CZAS MIESZAJĄC. To bardzo ważne, żeby mąka nie przywarła do dna i nie przypaliła się.
Zdejmujemy garnek z ognia i przelewamy gotową masę do naczynia. Ja używam półlitrowych keksówek.
Zostawiamy na godzinę lub dłużej do wystygnięcia, następnie wkładamy do lodówki na kilkanaście godzin.
Znalazłem wersje przepisu w którym do gotującej się wody dodajemy sok z cytryny. Sok z cytryny ma niskie pH czyli jest mocno kwaśny przez co powoduje denaturację białek czyli mówić po ludzku-ścina białko zawarte w mące z ciecierzycy, dzięki czemu tofu w tej wersji może być bardziej zwarte.

Kategoria:

Share