Smaczliwkowy winegret

Wiecie co to smaczliwka? No to się zaraz dowiecie.
Istnieje takie przedziwne i bardzo wykluczające pojęcie “branże kreatywne”. Nie jestem w stanie ogarnąć jak to jest, że jedne prace są kreatywne, a inne nie. Jestem wprawdzie tylko prostym garkotłukiem o bardzo małym rozumku ale w kuchni kreatywność jest jedną z najważniejszych cech, jeśli chcesz robić coś więcej niż mechaniczne odtwarzanie przepisów, co zazwyczaj daje, z różnych powodów, dość słabe efekty (tekst dlaczego tak jest, już w drodze)w
Improwizacja to ważna umiejętnośc nie tylko na scenie, w sprzedaży ale i w kuchni. Oczywiście potrzebujesz tez wiedzy jakie smaki do siebie pasują, jaki uzyskamy efekt stosując różne połączenia, techniki kulinarne. I doświadczenia. Ale te można nabyć, często szybciej i łatwiej niż Ci się to wydaje. Zawodowe gotowanie to sport ekstremalny ale uczy tego wszystkiego w szybkim tempie.
Uczy np. tworzenia takich specjałów jak ten winegret.
Prócz przepisów będę też wrzucał tez rozmaite sztuczki, techniki i zasady jak jak sobie ułatwić i usprawnić prace w kuchni, jak improwizować i jak łatwo poprawić swoje dania. Różne rzeczy jakich nauczyło mnie uprawianie "sportu ekstremalnego"

Ostatnio mam za dużo wolnego czasu. Na mnie działa to niezbyt dobrze, zwłaszcza w połączeniu z izolacją i niepokojem o bliskich w Polsce. Więc prócz oglądania seriali na Netfixie (aktualnie Community-cudowna komedia o problemach z emocjami i relacjami, polecam!) i grania na kompie (właśnie odkryłem F.E.A.R-świetne! ale możecie być zaskoczeni w co grywa weganin-buddysta) wyszukuje sobie różne zajęcia. Jednym było zbieranie kwiatków mniszka i zrobienie syropu. A jak już miałem gotowy syrop to zacząłem z nim szaleć w kuchni.
I jednym z efektów moich szaleństw jest smaczliwkowy winegret. I nie przejmuj sie jeżeli nie masz syropy z mniszka, bo chociaż ma on swój niepowtarzalny smak i aromat to można go czymś zastąpić w tym przepisie a kluczowy jest olej

z avocado. Bo smaczliwka to piękna i niesłusznie porzucona polska nazwa avocado
Smaczliwka i (małe) pomarańcze
SKŁADNIKI
Sok z połowy dużej pomarańczy (DUŻEJ, na zdjęciu sa małe bo duże wyszli a do sklepu 6 kilometry) (taka jak na zdjęciu to cała albo nawet półtorej)
1 łyżka syropu z mniszka
1 łyżka musztardy
110-150 ml oleju z awokado

PRZYGOTOWANIE:

Do miseczki wlej świeżo wyciśnięty sok z połowy dużej pomarańczy, dodaj pół łyżki syropu z mniszka i pół łyzki musztardy i ubijaj rózgą (odnosnik do filmu) aż składniki wymieszja sie na gładka masę o intensywnym smaku. Sprawdź na ile smak się nam balansuje testy ten vinegre wychodzi bardziej słodki niż kwaśny bo używamy pomarańczy. Mozesz dodać jesze trochę mniszka i musztardy.
Ale ważne też żeby nie przesadzić z musztardą, chodzi o to żeby smak musztardy właśnie taki nie wyszedł na pierwszy plan.
Dolewaj pomału olej z avocado, cały czas ubijając.

WARIANTY
Wariantów sosu winegret jest ilość ogromna. Osobiście bardzo lubię robiony na oleju arachidowym i occie kokosowym (tak wiem, tez byłem zdziwiony jak się dowiedziałem że jest ocet kokosowy).
W tym przepisie kluczowe znaczenie ma zastosowanie oleju z avocado który ma specyficzny smak. UWAGA: UZALEŻNIA! I niestety jest drogi. Najtaniej, dobry olej z Avocado można kupić w Lidlu, w cenie 20zł za 250 ml. Drogo ale i tak taniej niż gdzie indziej. I nie codzienne, ale czasami warto.

UWAGI

Share