Roślinna ofensywa Sokołowa

Potentat branży mięsnej Sokołów coraz odważniej poczyna sobie na rynku analogów mięsa. Nowe produkty i pierwsze firmowe stoiska z całym asortymentem roślinnej linii produktów to tegoroczne działania firmy w tym segmencie rynku.
W sierpniu Sokołów, otworzył pierwsze całkowicie roślinne stoisko firmowe.

Sokołów był pierwszą w Polsce firmą branży mięsnej która zdecydowała się wejść w rynek produktów wege, w 2017 roku, tworząc produkty pod marką Z Gruntu Dobre. Dzisiaj jest to ponad 30 produktów takich jak wegańskie wędliny Vege Plastry, pasztety, pasty do chleba, wegańskie mielone czy wege-burger. W najbliższym czasie Sokołów ma wprowadzić do sprzedaży dwa rodzaje wegańskich kabanosów. .
Na stoisku w galerii sklepu Kaufland w Kaliszu można kupić pełen asortyment produktów Z Gruntu Dobre. Kolejne stoiska firma planuje otworzyć w Hajnówce i Elblągu.
Warto zwrócić uwagę, że o ile wśród osób jedzących mięso, fleksitarian itp. produkt znanej i uznanej firmy może zbudzić zaufanie i zachęcić do zakupu, to wśród ortodoksyjnych wegan są one źródłem kontrowersji i sporów ideowych. Weganizm nie jest tylko formą diety (o tej różnicy pisałem tutaj linkkk), ale całościowym systemem wartości i podejściem do życia. Dla wielu wegan istotne jest by ich pieniądze (jeśli można tego uniknąć) nie trafiały do firm i osób odpowiedzialnych za wykorzystywanie zwierząt w jakikolwiek sposób. Więc logiczne, że kupowanie w firmie której głównym asortymentem jest mięso, jest dla takich osób… co najmniej wątpliwe. Ale z drugiej strony, jeżeli takie produkty będą będą znajdować coraz więcej nabywców może się to przyczynić do zmiany profilu produkcji. W zeszłym roku mleczarnia z Podhala Jogurty Magda stała się firmą Roślinna Magda, tym samym stając się pierwszą w Polsce całkowicie roślinną mleczarnią.




Podoba Ci się ten tekst? Chciałbyś więcej tego typu materiałów?
Wesprzyj to co robię i ciesz się bonusami dla patronów bloga

Kategoria:

Share