Pierwszy bezmięsny w Dreznie

W sobotę 7 stycznia w na Bischofsweg w drezdeńskiej dzielnicy Neustadt został otwarty pierwszy w Saksonii w południowo-wschodnich Niemczech,, sklep bez-mięsny “Die Vegane Fleischerei”, otwarty przez czterech wspólników.
„Die Vegane Fleischerei” podaje, że 70 procent sprzedawanych przez produktów produkuje samodzielnie, a pozostałe 30 procent kupuje na zewnątrz, głownie wegański ser.
Docelowo w ofercie ma być wszystko, co można znaleźć w klasycznej masarni. Roladki, gulasz, salami, pasztetówka, kiełbasy, wędlina, większy wybór wegańskich serów, sałatek i gulaszu. I w przyszłosci oferta lunchowa
„Dla Niemców mięso jest swego rodzaju świętym Graalem. A argumentem zabójcą jest zawsze smak. Jeśli przełamiemy to uprzedzenie, nie będzie w ogóle powodu do jedzenia mięsa” – podkreśla jeden ze wspólników Andreas Henning, właściciel oddalonej o kilkaset metrów roślinnego kababu „Der dicke Schmidt”.
Do Drezna z południowo-zachodniej Polski nie jest daleko (bliżej niż ode mnie z Dolnej Saksonii) a bilet 49 euro (mam nadzieję, ze wejdzie przed wakacjami) też będzie zachęcał do zwiedzania Niemiec, warto więc ten adres w Dreźnie zapisać sobie na mapie na wakacje.





Postaw mi kawę na buycoffee.to

Share