Co to jest Comfort Food

To jest jedzenie, które po pierwsze kojarzy nam się z dzieciństwem, poczuciem bezpieczeństwa, bycia zaopiekowanym. Jak ktoś miał zjebane dzieciństwo, tak jak ja, no to z tym “Comfortem” bywa różnie. Ale zazwyczaj to są tradycyjne potrawy, które robiła mama, robiła babcia, trochę odświętne dania, tłuste, smażone słone, słodkie. Wysokokaloryczne, wysokotłuszczowe, dania z dużą zawartością soli i/lub cukru aktywują system nagradzania w mózgu. I tak, to jest emocjonalne jedzenie, zajadanie stresu. Warto sobie zdawać sprawę dlaczego właśnie czekolada a nie chili albo jarmuż.
To jak się odżywiamy i jakie reakcje naszego ciała i psychiki wywołują poszczególne pokarmy jest mocne uzależnione od ewolucji, która kazała nam wybierać, tłuste, słodkie i słone dania, w czasach gdy niedobór kalorii i minerałów (sól) był kwestią przeżycia. Warto z tej wiedzy korzystać, przy komponowaniu jadłospisu, również comfort foodu, tak by pozostawał możliwie zrównoważony dietetycznie a zarazem tak samo lub bardziej smaczny.

Określenie po raz pierwszy zostało użyte w wydawanej na Florydzie gazecie The Palm Beach Post .”Dorośli pod wpływem silnego stresu, zwracają się do tego co można nazwać comfort food, czyli jedzenia kojarzonego z bezpieczeństwem w dzieciństwie jak gotowane jajko czy zupa z kurczaka (amerykańska zupa z kurczaka to coś w typie naszego polskiego rosołu).
Od tamtej pory rozwinęła się całkiem interesująca literatura nauka na temat samego terminu i nieoczekiwane perspektywy. Obecnie NASA planuje by w trakcie kolejnych załogowych lotów w kosmos załogi otrzymywały Comford Fodd.
Było by to pewnie jeszcze ciekawsze, gdyby się udało ustalić czym jest Comfort Food.
Comfort food może być zarówno społeczny (tu będą wszelkie babcine zupy pomidorowe i ogórkowe, rosół niedzielny, kotlet mielony, łazanki z kapustą...) jak i indywidualny.
Dla mnie takim Comfort Foodem są faszerowane warzywa a zwłaszcza faszerowana papryka.
Co łączy się z najlepszą rzeczą z mojego dzieciństwa, czyli tak zwaną “działką” jaką na przedmieściu uprawiał mój ojciec i gdzie spędziłem dużą część dzieciństwa. I to też jest mój comfort food. Takie owce prosto z krzaka czy drzewa, grządka pachnących do zawrotu głowy pomidorów, młode ziemniaczki wykopane przed chwilą przez ojca, opłukane i gotujące się na “koherze”.
Prywatne jest polityczne a nasze odżywianie, również Comfort Food jest uzależnione od naszego miejsca w hierachi społecznej.
Badania ankietowe w USA wykazały też znaczące róznic emiędzy płciami. Comford foodem kobiety są lody (74%), czekolada (69%) i ciastka (66%), mężczyzn produkty spożywcze lody (77%), zupy (73%) i pizza/makaron (72%).
Kobiety częściej sięgały po Comford Food w samotności, depresji i poczuciu winy, natomiast mężczyźni częściej by cos uczcić czy dać sobie nagrodę

Właściwie comfort food to coś co istniało zawsze i co nie do końca da się jednoznacznie zdefinować czy wyliczyć, co zaliczamy do tej kategorii. Samo pojecie jest jednak dość nowe. To typowe dla czasów późnego kapitalizmu, utowarowienie kolejnej sfery ludzkiego doświadczenia.


Podobał Ci się ten artykuł? Możesz postawić mi kawę bo to motywuje do kolejnych wpisów.


Postaw mi kawę na buycoffee.to

Share